G Ü N C E L

SİNÜZİTİN ETKİLERİNİ HAFİFLETMEK




Yaz geldi, havuz-deniz mevsiminin en yoğun zamanı başladı. Sinüzit hastaları daha dikkatli olmalı, ıslak saçla fazla dolaşmamanın yanı sıra beslenme konusunda da bazı ipuçlarına dikkat çekmek istiyorum.

Yaz geldi, havuz-deniz mevsiminin en yoğun zamanı başladı. Sinüzit hastaları daha dikkatli olmalı, ıslak saçla fazla dolaşmamanın yanı sıra beslenme konusunda da bazı ipuçlarına dikkat çekmek istiyorum. Bu rahatsızlıktan korunmak için soğukta kalmamak, saçların ıslak kalmaması, ortamın nemi ve ısısının uygun olması, sigaranın dumanında dahi kalınmaması, alerjiye yol açabilecek toz, duman veya diğer irritan maddelerden uzak kalınması gibi önlemlerin yanı sıra beslenmeye de dikkat edilmeli.Sinüzit, kafatasındaki sinüs boşluklarını çevreleyen zarlarda yaşanan ağrılı bir iltihaplanmadır. Sinüsler burnun her iki yanında ve dört ayrı isimde bulunurlar. Sinüslerin sesin rezonansının sağlanması, solunum havasının nemlendirilmesi ve ısıtılması ile zararlı partiküllerin tutulması gibi görevleri vardır. Ayrıca baş ağırlığının azaltılması işine de yararlar. Bütün sinüslerin içini döşeyen mukoza her gün belli oranda salgı yapar. Bu salgılar burun içine dökülerek oradan da boğaz ve mideye giderler.

Akut sinüzit, genelde bir nezleyi takip eder. Saman nezlesi gibi alerjiler dahil olmak üzere enflamasyon veya başka enfeksiyonlar da neden olabilir. Kronik sinüzite ya alerji ya da karışık bir bakteriyel enfeksiyona neden olur ve astım hastaları arasında yaygındır. Nedenine bakmaksızın, sinüsün etrafı şişer ve kanalları tıkar, bunun sonucunda tıkanıklık ve muhtemelen şişme ve derin, ağır bir baş ağrısı hissi verir.

Hastayı en çok rahatsız eden şikâyetlerden biri ağrıdır. Bu hangi sinüsün iltihaplanmasına göre baş ağrısı, yüz ağrısı, göz çevresinde ağrı şeklinde olur. Genellikle öne doğru eğilmekle artar. Ayrıca burun tıkanıklığı, burun akıntısı, koku duyusunda azalma, geniz akıntısı, ateş, çene ve dişlerde ağrı, ağız kokusu, burun kanaması, göz kapakları ve yüzde şişme gibi belirtiler olur.Beslenme sinüzitte doğrudan bir rol oynamasa da bazı besinsel tedbirler yardımcı olabilir.

Araştırmalar kronik sinüziti olan kişilerin mukus (salgı, sümük) oluşturduğu için diyetlerindeki süt ve süt ürünlerini kesmeleri gerektiğini göstermiştir. Sıvılar salgılarınızı inceltmeye ve akıntıyı desteklemeye yardımcı olabilir. Günde en az iki litre su, meyve suyu, çay ve duru çorba için. C vitamini için bolca taze sebze ve meyve yiyin. Narenciye meyveleri (sadece suyunu içmektense yemeyi tercih edin çilek, kivi, portakal gibi). Üzüm ve böğürtlen tercih edin çünkü bunlar iltihap önleyici biyoflavonoidler içerirler. E vitamini olumlu etkilidir fındık, badem, ceviz iyi kaynaklardır.

Çinko açısından zengin yiyecekler arasında deniz ürünleri, et, tavuk, süt, yoğurt, fasulye, fıstıklar ve tam tahıllar vardır. Besinle alınan çinko da önemli bir bağışıklık artırıcıdır ve antienflamatuvar (iltihabı azaltarak ağrı kesici) özelliği olabilir. Bazı yiyecekler doğal dekonjestandır, yani burun tıkanıklığını çözerler.

Bunlar arasında;
sarımsak,
soğan,
yabanturbu,
zencefil,
kekik,
kimyon,

tarçın vardır.

Eğer sigara içiyorsanız bırakmak için elinizden geleni yapın. Sigara içmek burunda ve sinüslerde şişmeye neden olur, pasif içicilik de öyle. Sıcak ve kuru hava sinüzite eğilimli şişmiş, kuru burun zarlarına neden olabilir. Çabuk rahatlamak için yüzünüzü sıcak, ıslak havlularla örtün; bu, akıntıyı destekleyecek ve bölgedeki kan akışını hızlandıracaktır. Su buharının solunması da akıntıyı teşvik eder.

BOL MİKTARDA TÜKETİN

Su, açık çay, bitkisel çay ve meyve suyu gibi sıvılar C vitamini ve biyoflavonoidler için taze meyve ve sebze Sinüs tıkanıklığını hafifletmek için sarımsak, soğan ve çili

KAÇININ

Sigara içmek
Kuru, fazla ısıtılmış odalar ve kilimalı ortam
Süt