G Ü N C E L

KULAK TÜPÜ




Orta kulak, kulak zarının arkasında yer alır. İçinde işitmeyi sağlayan örs, üzengi ve çekiç kemikçikleri bulunur.

Orta kulak, kulak zarının arkasında yer alır. İçinde işitmeyi sağlayan örs, üzengi ve çekiç kemikçikleri bulunur. Dış ortamdan gelen ses zarı titreştirir ve bu kemikçikler aracılığıyla işitme sinirine ve beyne ulaştırılır. Orta kulak östaki borusu aracılığıyla burun arka kısmıyla (geniz)irtibat halindedir. Östaki borusu sayesinde orta kulak hava almakta ve bu sayede iç basıncı atmosfer basıncıyla eşit hale gelmektedir. Östakide fonksiyon bozukluğu olursa hem orta kulak havalanamaz hem de negatif basınç nedeniyle zarda çökme olur. Orta kulak içinde sinsice sıvı birikimi başlar. Bu sıvının kıvamı ve miktarı gittikçe artarak işitme kaybını başlatır.

Östaki borusunda fonksiyon bozukluğu hangi durumlarda olabilir ?

Çocuklarda gerek çapının dar olması gerekse daha yatay pozisyonda olması nedeniyle burun ve boğazdan enfeksiyon yapıcı ajanlar daha kolaylıkla kulağa gelirler. Bu tip geçirilmiş enfeksiyonlar östakide yapışıklıklara ve çalışma bozukluklarına yol açabilir. Bunun yanı sıra büyümüş geniz eti ve alerjik burunlarda östaki ağzı çevre dokuların şişmesiyle tıkanarak fonksiyon bozukluğuna yol açar. Doğuştan yarık damak bulunması bir başka yetersiz östaki fonksiyon sebebidir.

Kulak tüpü ameliyatı nedir, ne zaman yaptırmak gerekir?

◦Orta kulak basıncını atmosfer basıncıyla eşitlemek gerekir. Bu nedenle kulak zarı üzerinde küçük bir pencereye ihtiyaç vardır. Genel anestezi altında kulak zarında 2mm’lik bir kesi yapıldıktan sonra kibrit çöpü başından daha küçük boyuttaki silikon kulak tüpü zarın üstüne mikroskop görüntüsü altında yerleştirilir. Tüpün şekli iplik makarasını andırır. Bir ucu zarın arkasında bir ucu dışındadır. Ameliyat yaklaşık 20-30 dk sürer. İlaç tedavisiyle iyileşmeyen tekrarlayıcı seröz otitlere (orta kulakta sıvı)tüp takmak gerekir.
◦İlaç tedavisi sırasında düzenli olarak orta kulak basıncı takip edilir. Çocuk hastaların büyük çoğunluğunda aynı seansta geniz eti ameliyatı da yapılır. Böylece östaki ağzı da açılmış olur.
◦Geniz eti olmayan çocuklarda tüp tatbiki öncesi burundan basınçlı hava verme yöntemi denenebilir ancak başarısı sınırlıdır.
◦Sık tekrarlayan orta kulak iltihaplarında da (akut otit) kulak zarına havalandırma tüpü takmak yararlı olur.


Tüp nasıl ve ne zaman çıkar? Ameliyat sonrası nelere dikkat etmek gerekir?

◦Hastaya göre değişmekle birlikte normal şartlarda bir tüpün 9 ay sağlıklı bir şekilde çalışmış olması yeterlidir. 12 ay civarında tüpler kendiliğinden dış kulak yoluna atılırlar. Eğer kendiliğinden atmamışsa ne zaman çıkması gerektiğine doktoru karar verir. Özellikle tekrarlayan hastalıklarda ve tekrar ameliyat gereken vakalarda tüplerin uzun yıllar atılmaması istenebilir. Ameliyat sonrası havuza denize girmek kulaktan su kaçar endişesi yaratır. Kulağa dıştan su kaçmaması için korunmasının faydası tartışmalıdır.